Ds. Jan Hermes

Even voorstellen

Sinds februari 2016 ben ik verbonden aan de Protestantse Gemeente te Schoonebeek, een veelkleurige gemeente in het oliedorp naast de Duitse grens. Onze kerkelijke thuisplek is de Dorpskerk midden in het centrum van het dorp.

Onderstaand probeer ik u een korte indruk van mij te geven.

Ik ben geboren en getogen in Duitsland; mijn kerkelijke wortels liggen in de “Altreformierte Kirche” in het nabije Duitse Wilsum. Na de Middelbare School heb ik een opleiding gevolgd in de agrarische sector.

Toch groeide de wens om theologie te gaan studeren. Een groot gedeelte van mijn studie Theologie heb ik in de Duitsland (Wuppertal  en Tübingen) gevolgd. In Kampen vond de afronding plaats o.a. in de vakken biblistiek (Bijbelsetheologie), homiletiek (preekleer) en poimeniek (pastoraat).

In augustus 1993 ben ik in de Geref. Kerk te Sleen als predikant bevestigt. Hier heb ik de praktische basisvaardigheden van het vak geleerden de breedte van het werk leren waarderen: contact met mensen, een samenbindende factor zijn, optrekken met jongeren, ontwikkelen en uitproberen van nieuwe ideeën en methoden, pastoraat in de meest uiteenlopende situaties,voorgaan in diensten en met mensen samen vieringen voorbereiden.

In januari 2000 volgde het beroep naar Vries. Hier was een begin gemaakt met het samen-op-weg proces wat verder uitgebouwd moest worden richting een fusie. Opnieuw heb ik ervaren hoe je als predikant een samenbin­dende factor kunt zijn.

Vanaf het voorjaar 2010 ben ik verbonden geweest aan Protestantse Gemeente ‘De Achthoek’ te Scherpenzeel waar ik me naast de gewone werkzaamheden vooral bezig heb gehouden met het jeugd- en jongerenwerk, missionaire activiteiten en gemeenteopbouw.

Sinds het voorjaar 2016 ben ik verbonden aan de gemeente hier.  Ik wil als predikant midden in de gemeente staan en een verbindende factor zijn. Dat betekent dat ik probeer goed te luisteren naar wat de mensen bezighoudt en respect toon voor de eigen spiritualiteit en geloofsbeleving van de verschillende kerkleden. Daarbij wil ik uit de bron van de Bijbel dingen aandragen die de mensen kunnen meenemen in hun leven. Dit kan alleen als ik zelf geworteld blijf in de Bijbelse boodschap van Gods liefde voor ons mensen en ook zelf blijfputten uit deze Bron.

We zijn kerk in een veranderende tijd en dat betekent ook een gezamenlijke zoektocht naar wat ons verbindt en hoe we samen volgelingen van Jezus willen zijn. We zijn samen onderweg.

Sinds 1986 ben ik gelukkig getrouwd met Walburga en samen hebben we vier kinderen. Ook draag ik sinds eind 2017 met trots de titel opa.

Naast gezin en werk probeer ik regelmatig tijd vrij te maken voor hobby’s. Ik stap graag even op de fiets (mountainbike en racefiets) of ga een rondje joggen om lichaam en geest gezonden in balans te houden.

Ds Jan Hermes